iPod vermorzelt Rio

Reading time: 2 minutes

Author:

De iPod van Apple heeft zijn eerste slachtoffer gemaakt. Het Japanse D&M Holdings haalt zijn concurrerende Rio-muziekspeler van de markt en verkoopt het bijbehorende ingenieursteam aan een Texaanse onderneming. Doodsteek was de introductie in januari van de iPod Shuffle, de eerste versie met flashgeheugen. Voor die tijd had Apple alleen maar relatief dure varianten met harde schijven, waardoor er aan de onderkant van de markt genoeg ruimte overbleef voor concurrenten als D&M Holdings.

Die ruimte heeft de Shuffle echter opgevuld. Volgens marktonderzoeker NPD Group was het apparaatje in de eerste helft van dit jaar goed voor 46 procent van het aantal verkopen in de Amerikaanse markt voor flashgebaseerde muziekspelers. En dat ondanks de hogere prijs en het kleinere aantal functies. ’Je moet het opnemen tegen een momentum en een sociaal fenomeen‘, verklaart D&M-president Vic Pacor het succes van zijn voormalige rivaal.

Ook andere concurrenten van Apple hebben het moeilijk. Onlangs maakte Creative Technology bekend dat de verkopen het afgelopen kwartaal lager waren dan verwacht en de verliezen groter. Twee derde van zijn winst haalt het Singaporese bedrijf uit zijn Zen-muziekspelers. Verder stelde het Zuid-Koreaanse Reigncom, producent van de iRiver-apparaatjes, zijn verkoop- en winstverwachting naar beneden bij. De grote populariteit van de iPod Shuffle drukte niet alleen het marktaandeel van het bedrijf, maar krikte de vraag naar flashchips dusdanig op dat de prijs van de componenten niet daalde, zoals de Zuid-Koreanen hadden begroot.

De verwachting is dat Apple dit najaar een volgende slag zal uitdelen met de introductie van een flashgebaseerde iPod Mini. Dit spelertje zou energiezuiniger, goedkoper en kleiner zijn dan Apples huidige modellen. Om terrein terug te winnen heeft Reigncom zijn marketingbudget flink verhoogd. Creative gaat in de tegenaanval met een patent op GUI-software voor muziekspelers dat het recentelijk heeft gekregen. De Singaporezen claimen dat een groot aantal concurrerende producten gebruikmaakt van programmatuur die dit octrooi schendt. Een patentaanvraag van Apple op de user-interface van de iPod heeft het Amerikaanse patentbureau onlangs verworpen.