Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13
Author:
Reading time: 2 minutes
Heb je een idee? Leg het dan vast. Intellectual property (kortweg IP) ofwel intellectueel eigendom is een verzamelnaam van rechten die te maken hebben met het merk, de patenten en de trade secrets (handels- of bedrijfsgeheimen) van een bedrijf. Bij een startend bedrijf staat de opbouw van een portfolio aan patenten en ander intellectueel eigendom veelal niet direct op de eerste plaats.
Een uitzondering vormen farmaceutische bedrijven. Het hebben van een patent waarop een medicijn is gebaseerd, staat daar helemaal boven aan de prioriteitenlijst. Er is veel geld gemoeid met het testen van het geneesmiddel onder gecontroleerde omstandigheden. Dergelijke proeven kunnen vele jaren in beslag nemen. Als de rechten niet goed zijn vastgelegd, zou dat een regelrechte ramp betekenen.
Ook technostarters moeten goed op hun IP-huishouding letten. Veel startende bedrijven in de Benelux hebben geen geld en geen tijd om aan patenten te denken, laat staan om ze uit te werken. Dit in tegenstelling tot Silicon Valley, waar IP eerder een uitgangspunt is dan een sluitpost. Het opbouwen van een gezond IP-portfolio is echter van levensbelang. Niet alleen om bescherming te hebben in het geval anderen inbreuk maken op jouw patent. Belangrijker is de vraag of jij inbreuk maakt op patenten van anderen. Ook dan biedt een sterk portfolio een goede bescherming.
Hoe bouw je een IP-positie op? Met creativiteit en uitvinderstalent, maar vooral door het besteden van tijd, aandacht en geld. Patentonderzoek en het opstellen van een patent kan een kostbare zaak zijn. Het is dus zaak om die kosten zo laag mogelijk te houden door een aanpak te kiezen die geen onnodige uitgaven met zich meebrengt. Hieronder een aantal suggesties.
Doe eerst een patentonderzoek via internet. Gebruik zoektermen die zo specifiek mogelijk zijn omdat je anders te veel hits krijgt die bovendien veelal niet relevant zijn. Zoek dus niet alleen op ’processor‘, maar op een specifieke functie in die processor. Wat je wilt bereiken, is een eigenschap van de uitvinding die niet in andere patenten voorkomt. Door het zoeken toe te spitsen op het vinden van mogelijke claims die niet in de patentliteratuur voorkomen, creëer je de uitgangspunten voor een sterke patentpositie. Vat de essentie samen in wat later een belangrijke claim kan worden. Een dergelijke gerichte benadering levert ook kostenbesparing op. Schakel pas de patentjurist in als je zelf al het nodige voorwerk hebt gedaan. Of werk eerst met iemand uit de industrie die er veel ervaring mee heeft.
Daarnaast moet je nagaan wat de commerciële waarde van een patent, of een specifieke claim daaruit, kan zijn. Is het commercieel belangrijk of is het een aardige feature die aanvullend werkt maar geen hoofdzaak in de markt is?
Maar het belangrijkste: wees er snel bij. Bij een patent geldt dat de datum van indiening de datum is dat de IP-klok begint te lopen. Dus hoe eerder je het indient, hoe beter.