Kort nieuws

Invoer 112-bellende auto verschuift naar 2018

Leestijd: 1 minuut

Pas vanaf april 2018 moeten alle nieuwe auto’s die binnen de EU verkocht worden zelf het noodnummer kunnen bellen bij een ongeluk. De commissie voor Interne markt en consumentenbescherming binnen het Europarlement is dat overeengekomen met de Europese Commissie. Eerder was er sprake van dat de uitrol al volgend jaar van start gaat, maar dat akkoord bevatte de clausule dat die deadline verschoven kon worden als de lidstaten er nog niet allemaal klaar voor waren. Dat is nu het geval, zodat er een nieuwe datum bepaald moet worden.

De invoering van Ecall in de EU kent een lange voorgeschiedenis. Al in 2005 lanceerde de Europese Commissie plannen om het systeem uit te rollen op basis van vrijwilligheid. Dat kwam echter niet van de grond. Zowel de automakers als de meldkamers en de mobiele operators in alle lidstaten moeten hetzelfde systeem ondersteunen. Daarom begon de Commissie in 2009 met wetgeving. Pas na veel getouwtrek rond privacybescherming werden deze wetten aangenomen.

Of deze nieuwe datum nu wel definitief is, is ook nog niet zeker. Het nieuwe plan moet eerst nog goedgekeurd worden door de lidstaten én door het voltallige Parlement. Aangezien het uitbreiding is op een bestaand akkoord, lijkt dat echter geen groot struikelpunt.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content