Kort nieuws

Investering voor zeven medisch-technologische projecten

Leestijd: 2 minuten

Zeven medisch-technologische ontwikkeltrajecten binnen het Center for Translational Molecular Medicine (CTMM) krijgen een subsidie voor een vervolgonderzoek. Het ministerie van Economische Zaken trekt hier 2,5 miljoen voor uit, de betrokken partijen matchen dit bedrag.

Een van de ontvangers is een project van Philips en het UMC Utrecht om onder geleide van mri gefocusseerd ultrageluid te gebruiken om borsttumoren zodanig te verwarmen dat ze afsterven. Na de verkennende studie willen de projectpartners nu een fase II-klinische studie gaan uitvoeren met deze MR-Hifu-techniek. Philips en het UMC Utrecht zijn samen met het NKI-AVL ook actief in een tweede project, waarbij getracht wordt om met mri en pet/ct de respons van borstkanker op een behandeling te voorspellen.

Daarnaast zijn er twee projecten voor snelle diagnostiek. Biocartis werkt met VUMC-spin-off Microbiome en de academische ziekenhuizen van Maastricht, Utrecht en de UvA aan een test voor bloedinfecties. Dit is een zeer gevaarlijke situatie die snel om de juiste behandeling vraagt. De partners willen een test ontwikkelen die binnen twee uur de meest veelvoorkomende ziekteverwekkers in de bloedbaan kan identificeren. Daarnaast partnert het Maastrichtse Synapse met het MUMC voor een microfluïdische test voor trombose. Het bedrijf heeft hiervoor al een prototype apparaat staan dat, onder aansturing van een smartphone, de test snel en makkelijk kan uitvoeren.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content