Kort nieuws

Investering voor Vlaamse fotonica-ontwerpsoftware

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Imecs investeringsfonds en de Vlaamse overheid steken samen 340 duizend euro in Luceda Photonics, dat de fotonicaontwerpsoftware van de Universiteit Gent, de Vrije Universiteit Brussel en Imec moet vermarkten. Het bedrijf werd eerder dit jaar uitgesponnen en is gevestigd in Dendermonde.

De Ipkiss-software van Luceda biedt een volledige ontwerpflow voor optische chips, met componentontwerp en simulatie, circuitomschrijving en layout tot aan tape-out en testen. Ipkiss werd oorspronkelijk ontwikkeld door de Universiteit Gent en Intec, Imecs geassocieerd lab aldaar. De VUB ontwikkelde aanvullende designsoftware voor opto-elektronische koppelstructuren.

De software is bedoeld om layouts parametrisch te beschrijven via de Python-programmeertaal, waar het hele pakket op gebaseerd is. In 2012 was er een opensource-release van het pakket, maar de verdere ontwikkeling is nu handen van Luceda, dat het als commerciële software exploiteert.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content