Kort nieuws

Investering voor Vlaams MRI-gebaseerd Pet-alternatief

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Imec-spin-off Pepric heeft bij investeerders 1,4 miljoen euro opgehaald voor het commercialiseren van zijn methode om met magnetische nanodeeltjes moleculaire processen te volgen. ’Tot nu toe zaten we in de incubatiefase om de technologie te ontwikkelen. Nu gaan we de volgende fase in, van productontwikkeling en commercialisering‘, licht CEO Stephanie Teughels toe. De bedoeling is om nog dit jaar met een product op de markt te komen voor labtests.

Pepric vergelijkt zijn methode met Pet of Spect, maar dan voor veel grotere tijdschalen. Anders dan bij bijvoorbeeld MRI gaat het bij Pet en Spect niet zozeer om de structuur van weefsels en organen maar om de activiteit. ’Je kunt het een beetje zien als ’tracking and tracing‘ van moleculen of cellen in het lichaam‘, legt Teughels uit. Bij een patiënt worden radio-isotopen ingespoten die zo zijn ’aangekleed‘ dat ze specifiek aan bepaalde moleculen plakken – bijvoorbeeld moleculen die veel door tumorcellen worden opgenomen. De scanners bepalen de mate van radioactiviteit verdeeld over de ruimte, een kwantitatieve meting dus. Dit wordt vaak wel gecombineerd met een beeldvormende technologie om de relatie tussen structuur en functie vast te leggen.

Pet- en Spect-metingen zijn beperkt tot enkele uren. De radio-isotopen zijn hierna uitgewerkt. Magnetische deeltjes kunnen echter dagen tot weken in het lichaam blijven. Pepric denkt dat dat van pas kan komen bij de studie van bijvoorbeeld infecties en celtherapieën, die zich op dit soort langere tijdschalen afspelen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content