Investering voor Twentse krachtondersteuning

Reading time: 1 minute

Author:

Ingenieursbureau Indes uit Enschede ontvangt een investering van Innovatiefonds Overijssel en aandeelhouder Wadinko voor de doorontwikkeling van zijn E-sense-technologie, waarmee zware bewegingen met behulp van elektromotoren lichter gemaakt kunnen worden. Indes past de technologie vooral toe op het zorgdomein, onder meer in zware ziekenhuisbedden, rolstoelen, tilliften en ok-apparatuur.

De techniek is afgekeken van de elektrische fiets, waar gebruikers wel zelf moeten trappen, maar ondersteund worden door de elektromotor. Indes is hier zelf ook actief in, maar volgens het bedrijf neemt de toepassing binnen de zorg momenteel een hoge vlucht. ‘Voor ons is dit het moment om door te pakken’, zegt Henk Janssen, directeur en eigenaar van Indes. ‘De investering biedt ons de mogelijkheid om te blijven innoveren en groeien. Voor concurrenten wordt het daardoor veel moeilijker ons in te halen.’

Het bedrijf heeft de technologie modulair opgezet met verschillende sensoren en actuatoren. Daardoor is het relatief eenvoudig om nieuwe toepassingen te ontwikkelen. Het heeft ook al een aantal standaard E-sense-producten op de markt, zoals een kit om rolstoelen te voorzien van krachtondersteuning.

De hoogte van de investeringen zijn niet bekendgemaakt, maar volgens Indes zal deze goed zijn voor twaalf nieuwe medewerkers. Die gaan voornamelijk werken aan toepassingen van het systeem.