Kort nieuws

Investering voor hightech diagnostisch stokje

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

De Limburgse investeringsmaatschappij Liof neemt een aandeel in het Maastrichtse Mydiagnostick, fabrikant van een gelijknamig foolproof apparaatje om een specifieke hartritmestoornis op te sporen. Het is bedoeld voor huisartsen en uiteindelijk ook voor thuisgebruik: voor een meting hoeft de patiënt het ’stokje‘ slechts een minuut vast te houden met beide handen.

Mydiagnostick, onderdeel van het Maastrichtse Applied Biomedical Systems, speelt in op een trend om diagnose te verplaatsen vanuit specialistische centra naar de eerste lijn. Naast kostenbesparing biedt dit ook potentie voor betere diagnose. Doordat de drempel lager wordt om een meting uit te voeren, kan de arts hier sneller toe overgaan. Bovendien kan de meting vaker herhaald worden, zodat de diagnose niet op een momentopname gebaseerd wordt. Traditioneel kan een aandoening gemist worden als deze sterk variabel is.

Dit is een van de problemen bij de diagnose van boezemfibrileren, de meest voorkomende hartritmestoornis en de aandoening waar Mydiagnostick zich op richt. De hartboezems vangen het bloed eerst op voordat de hartkamers ze het lichaam inpompen. Als hier een ritmestoornis optreedt leidt dat niet tot acuut gevaar, maar op de lange termijn brengt dat wel gezondheidsproblemen met zich mee. Traditioneel wordt dit geanalyseerd met een ecg waarvoor elektrodes op de huid geplakt moeten worden.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content