‘Investering nodig om tekort hbo-technici te lijf te gaan’


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

Om het dreigend tekort aan hbo-technici af te wenden, zouden hogescholen bètatechnische expertisecentra moeten ontwikkelen op thema‘s die gekoppeld zijn aan de sleutelgebieden van het Innovatieplatform en andere maatschappelijke innovatieprogramma‘s. Dat bepleit de commissie De Boer in een rapport dat op verzoek van het Platform Bèta Techniek (PBT) en de HBO-raad tot stand is gekomen. Hans de Boer is oud-voorzitter van de Taskforce Jeugdwerkloosheid. Hij overhandigde het investeringsplan hbo 2011-2016 gisteren aan voorzitter Jeroen van der Veer van het PBT en voorzitter Doekle Terpstra van de HBO-raad.

De instroom van natuurwetenschappelijke en techniekopleidingen in het hoger onderwijs is sinds 2000 met 16,2 procent gestegen, maar die stijging komt vooral op het conto van universiteiten. Het hbo begon later met de promotie van zijn bètaopleidingen en boekte tot vorig jaar 6 procent meer aanwas, al variëren de resultaten sterk tussen instellingen onderling. Ondanks de groeitrend die de laatste jaren is ingezet – enkele jaren na de universiteiten – dreigt er volgens cijfers van het Researchcentrum Onderwijs en Arbeidsmarkt tot 2012 een tekort van 31 duizend hbo-technici.

De voorgestelde expertisecentra zouden de aanwas van het hbo een extra impuls moeten geven door de aantrekkingskracht van de technische sector te vergroten. Ook zouden ze kunnen bijdragen aan de innovatiekracht van Nederland. Voor de uitwerking van het plan kost vraagt De Boer om 27 miljoen overheidsfinanciering, aangevuld met bijdragen uit het bedrijfsleven.