Investeerders steken tientallen miljoenen in labchips Imec

Reading time: 2 minutes

Author:

Vlaamse investeerders hebben zestig miljoen euro bij elkaar gebracht om een nieuwe Imec-spin-off op poten te zetten. Samen met de Amerikaanse Johns Hopkins University richt het onderzoekscentrum het bedrijfje Midiagnostics op om zijn labchiptechnologie naar de markt te brengen. Het doel is om een device te ontwikkelen van enkele tientjes en voor eenmalig gebruik dat allerhande bloedtesten van begin tot eind zelfstandig uit kan voeren. Binnen vier jaar hopen de initiatiefnemers deze Milab op de markt te kunnen brengen.

Imec werkt al een aantal jaren aan geavanceerde labchips die zelfstandig een monster kunnen bewerken en analyseren. Het onderzoekscentrum heeft al aangetoond allerhande verschillende materialen te kunnen karakteriseren in het bloed, uiteenlopend van dna en eiwitten tot virussen en bloedcellen. Midiagnostics wil dit ontwerp gebruiken voor het ontwikkelen van complete diagnostische tests die de huisarts of een patiënt zelf thuis uit kan voeren. De test moet aanhaken op een smartphone voor de gebruikersinterface.

De partners zullen nog wel flink aan de slag moeten voordat het zo ver is. Ze denken nog zeker anderhalf tot twee jaar nodig te hebben om de technologie verder te ontwikkelen. Dat gedeelte nemen Imec en het Johns Hopkins op zich, waarvoor zij rond de vijftig nieuwe medewerkers zullen aantrekken. De validatie en marktintroductie wordt vervolgens door Midagnostics uitgevoerd, dat zijn hoofdkwartier in Leuven krijgt. Voor deze fase wordt nog een periode van twee jaar voorzien.

De belangrijkste investeerder in de nieuwe start-up is Marc Coucke, die 29,5 miljoen euro inlegt. Investeerder Michel Akkermans legt 12,5 miljoen euro in. Daarnaast steekt het Vlaamse investeringsberdrijf PMV tien miljoen euro in de onderneming en draagt Imec zelf acht miljoen euro bij.