Intrinsic-ID wint overheidsaanbestedingen voor cybersecurity

Reading time: 2 minutes

Author:

Zes bedrijven, waaronder Intrinsic-ID, zijn door naar de tweede fase van de SBIR Cybersecurity-regeling; zij winnen een ā€˜aanbesteding’ van twee ton van de RVO om hun voorstel concreet uit te werken tot product. De toekenning volgt op de eerste ronde, waarin 21 deelnemers een subsidie kregen voor een haalbaarheidsstudie.

Intrinsic-ID krijgt de opdracht voor een voorstel om met zijn technologie voor physically unclonable functions (pufs) smartphones te gebruiken als token voor twee-factorauthenticatie. Het ontwikkeltraject zet in op de integratie van puf-hardware in smartphones, of software gecombineerd met een clouddienst als dat niet mogelijk is. Ontwikkelaars krijgen een sdk tot hun beschikking om de puf-gebaseerde authenticatie toe te passen in hun applicaties.

Ook Innovalor uit Enschede krijgt een SBIR-opdracht, voor een smartphoneplatform om de echtheid van identiteitsdocumenten te verifiƫren met behulp van nfc en beeld- en gezichtsherkenning. Hiermee moeten gebruikers hun identiteit online kunnen aantonen, bijvoorbeeld voor het openen van een bankrekening.

Verder gaat Ziuz Forensics uit het Friese Gorredijk voor de opsporingsdiensten werken aan een platform dat geautomatiseerd op zoek gaat naar websites met illegaal beeldmateriaal zoals kinderporno. Het Hengelose Coblue ontwikkelt een methode om geldstromen met cryptovaluta zoals Bitcoin in kaart te brengen en te analyseren.

De Digital Intelligence Group uit Rijswijk krijgt een opdracht van het Cyber Commando van Defensie. Het Cyberscan-project moet een methodiek opleveren die ten behoeve van ā€˜offensieve capaciteiten’ de netwerkinfrastructuur van een land binnen enkele dagen in kaart te brengen. Nu kost dat enkele maanden.

Ten slotte is er een aanbesteding voor IC3D Media uit Breda. Dat ontwikkelt het Cybercheck-platform waarmee bedrijven hun medewerkers kunnen laten oefenen met digitale-beveiligingsscenario’s. Dat moet het aantal menselijke fouten verminderen, nog altijd de belangrijkste oorzaak van beveiligingsproblemen.