Kort nieuws

Intrinsic-ID verbreedt naar willekeurige getallen uit transistorruis

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Écht willekeurige getallen zijn lastig te verkrijgen, maar een vereiste voor zo‘n beetje alle beveiligingsprotocollen. Het Eindhovense Intrinsic-ID komt met een oplossing voor dit probleem die de ruis van SRam-geheugen inzet om daadwerkelijk willekeurige nummers te genereren. IRNG, zoals het product heet, is beschikbaar als IP-blok om in te bouwen in nieuwe IC‘s, of als C-bibliotheek voor bestaande hardware.

Willekeurige getallen worden nu vaak gegenereerd met een algoritme dat weliswaar toevallig lijkende nummers uitspuugt, maar in werkelijkheid deterministisch is. Door een min of meer willekeurig getal zoals de tijd als invoer te nemen voor deze pseudorandom number generator (PRNG), kan er een redelijke mate van veiligheid worden verkregen. Bij geavanceerde aanvallen kan een hacker dit proces echter onder controle houden, en daarmee de ’willekeurige‘ nummers.

Met IRNG is dat niet het geval. Bij het opstarten van SRam-geheugen nemen de cellen automatisch een 0 of een 1 aan, afhankelijk van de drempelspanningen van de transistoren. Volgens CEO Pim Tuyls zit hier voldoende ruis in om een willekeurig getal te genereren. Dit dient vervolgens als de seed voor een PNRG.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content