Intrinsic-ID brengt chipbiometrie naar iot

Reading time: 1 minute

Author:

Intrinsic-ID gaat samen zijn physically unclonable functions (pufs) samen met de TU Eindhoven en het Duitse Technikon geschikt maken voor hoogvolume, hardwaregelimiteerde toepassingen zoals gedistribueerde sensoren, gadgets en mobiele omgevingen. Hiervoor hebben de partners een investering gekregen uit de Eurostars-pot, een initiatief binnen het Eureka-programma om mkb’ers te helpen met relatief kleine projecten voor bijna marktrijpe producten.

Een puf is het equivalent van een biometrisch kenmerk voor een elektronisch device, een unieke eigenschap die voor elk individueel exemplaar anders is. Intrinsic-ID gebruikt hiervoor de ‘natuurlijke’ variatie in sram-geheugencellen. Het initialisatiegedrag hiervan wordt tijdens de fabricage min of meer willekeurig vastgelegd. Met dit device-specifieke patroon kan elke kopie geïdentificeerd worden en kunnen cryptografische sleutels worden opgesteld.

De technologie van het Eindhovense bedrijf is al geadopteerd in professionele producten zoals smartcards van NXP en Inside Secure en de fpga’s van Altera en Microsemi, en beschikbaar in applicatieprocessoren voor smartphones en tablets. Met het nieuwe Patriot-programma willen de partners een oplossing ontwikkelen die makkelijk opgeschaald en uitgerold kan worden naar miljoenen actieve devices. Een sdk moet klanten zoals internetstart-ups, banken, overheden, universiteiten en bedrijfs-it-afdelingen helpen om hun toepassingen te ontwikkelen voor beveiliging, beheer en het tegengaan van namaakproducten.