Opinie

Intels prooi

René Raaijmakers
Leestijd: 3 minuten

Intel koopt Philips Semiconductors. Het Amerikaanse blad EE Times speculeert over dit scenario in een uitgebreid artikel. EE Times verdient als journalistiek medium in de elektronicamarkt veel respect, maar dit lijkt me toch wel erg vergezocht. Maar laten we wel wezen. In de huidige chipmarkt is alles mogelijk. Gerard Kleisterlee roept keer op keer dat een consolidatieslag in de halfgeleidermarkt onafwendbaar is. Wie naar de ranglijst met grootste spelers in de chipmarkt kijkt, ziet dat nummers 22 (Analog Devices) tot nummer 3 (Texas Instruments) marktaandelen hebben van 1 tot 4,4 procent. Analisten menen dat minimaal 5 procent nodig is om eigen R&D en fabricage van toptechnologie te rechtvaardigen. Alleen de kapitaalkrachtigste spelers Intel, Samsung, TSMC en wellicht TI kunnen zich op dit moment fabs van 5 tot 8 miljard euro veroorloven die digitale chips op de allergoedkoopste manier kunnen maken. Maar zelfs het oppermachtige Intel bezint zich over zijn toekomst. Het is inmiddels wel duidelijk dat de gigant zijn ogen heeft gericht op de chipmarkt van de toekomst: consumentenelektronica. Topman Paul Otellini verklaarde al dat hij zijn hand niet omdraait voor een forse acquisitie.

Niet voor niets noemt EE Times de argumenten voor een bod van Intel op Philips‘ chipdivisie intrigerend. Intel is met zijn Pentiums marktleider in microprocessoren voor pc‘s, Philips Semiconductors is met one-chip-tv en het Nexperia-platform marktleider in superchips voor multimedia in de huiskamer.

Met een overname van de Nederlandse chipfabrikant verwerft Intel in één klap de systeemkennis voor digitale consumententoepassingen. Daar hebben ze in Santa Clara echt nog geen kaas van gegeten. Intels ontwerpers richtten zich het afgelopen decennium vooral op kloksnelheid. Met winstmarges van boven de 50 procent hoefden ze bovendien niet op een vierkante millimeter silicium te kijken. In chips voor consumentenelektronica spelen andere wetten. Daar telt elke vierkante micron. Ook krijgt de gebruiker slechts de computerkracht die nodig is – niet meer en niet minder. Philips Semiconductors beheerst dit spel als geen ander.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content