Technieuws

Intel zet stap van multi- naar many-core

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Intel heeft een architectuur klaar voor processoren met een groot aantal cores. Het bedrijf maakte op de International Supercomputing Conference in Hamburg bekend dat het momenteel ontwikkelkits verscheept naar selecte partners met een processor waarin 32 cores aan elkaar zijn geknoopt. Ook is het een researchsamenwerking aangegaan met onderzoekscentrum Jülich en het naburige bedrijf Partec voor onderzoek naar veelkernige computertoepassingen. Dit Exacluster Laboratory (ECL) richt zich op technologieën, methoden en tools voor schaalbaarheid en betrouwbaarheid. ECL is de laatste toevoeging aan Intel Labs Europe.

Veel details over de Many Integrated Core-architectuur (MIC) zijn er nog niet. Volgens Intel gaat het om een coprocessorarchitectuur, dus om rekenversnellers die onder controle staan van een andere CPU. De chipgigant zegt dan ook dat de architectuur vooral interessant is voor een beperkte set high performance computing-toepassingen (HPC). De processor in de Knights Ferry-ontwikkelkit is gehuisvest op een insteekkaart.

Wel zegt Intel dat het gaat de IA-instructieset, de architectuur van de X86-processoren. Bij eerdere demonstratieprojecten met tientallen cores in een processor ging het om zeer eenvoudige rekenkernen. Die projecten waren dan ook vooral gericht op het bestuderen van een netwerkgebaseerde communicatie tussen de cores. Die kennis past Intel nu toe in de nieuwe MIC-architectuur.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content