Intel worstelt met Arm


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 2 minutes

Intel heeft zijn zinnen gezet op de mobiele markt, zo werd duidelijk op het Intel Developer Forum (IDF) eind september. De Amerikanen willen volgend jaar een low-power chip uitbrengen die gebaseerd is op de x86-instructieset. Met de Silverthorne wil de chipgigant wat afsnoepen van het dominante marktaandeel van de Arm-architectuur. Erg verrassend is de ontwikkeling niet te noemen, schrijft Tom Krazit op News.com: Intel kampt met dalende pc-verkopen en zoekt een nieuwe afzetmarkt.

Al eerder probeerde Intel zich in de markt voor mobieltjes te wurmen. Dat kostte miljarden, maar leverde nauwelijks wat op. Het resulteerde in de verkoop van de XScale-gebaseerde PXA-applicatiechips en de basisband-IC‘s voor 3G en hoger. Voor 477 miljoen mocht de Marvell Technology Group zich eigenaar noemen van Intels embedded processoren.

Nu de smartphones van de grond komen, ruikt Intel zijn kans. Volgens projecties van marktonderzoeker Gartner groeit de afzet van de geavanceerde mobieltjes dit jaar met 52 procent naar 156 miljoen exemplaren. De expertise van Intel in pure rekenkracht komt natuurlijk ook van pas voor de volgende generatie handhelds. Wel zal de processormaker zich nog moeten verbeteren wat betreft energieverbruik, een van Arms sterke punten. Een Arm-chip draait in de regel prima op minder dan een watt.

Intel doet met de Silverthorne-architectuur opnieuw een poging de markt voor mobieltjes open te breken en gaat daarmee de concurrentie aan met Arm-processoren.

’We moeten inderdaad een vergelijkbaar vermogensprofiel hebben‘, bevestigde groepsleider Gadi Singer van de Ultra Mobility-groep. Het doel voor de Silverthorn is om het benodigde vermogen zo‘n tien keer lager te maken dan dat van de Banias Pentium M-chip, die Intel in 2003 introduceerde. Voor 2010 staat met de Moorestown nog een factor tien op het programma.

Intel vuurde gelijk maar het eerste salvo op de IDF. Het bedrijf vergeleek zijn eigen chips met die van Arm tijdens het browsen. Natuurlijk kwamen de processoren van de Londense ontwikkelaar er slechter vanaf. De implicatie: Arm is niet geschikt voor de geavanceerde taken die mobieltjes en PDA‘s moeten uitvoeren in de toekomst. Volgens Krazit op News.com zou Intel daarnaast hopen dat de handen van applicatieontwikkelaars met x86-ervaring jeuken om ook eens aan de slag te gaan met chips voor andere apparaten dan pc‘s.

Eerder dit jaar presenteerde Intel zijn plannen ook meer in de context van pc‘s. De Amerikanen kondigden in de vorige IDF aan in te zetten op ultramobiele notebooks. Het UMPC-project (Ultramobile PC) is nu omgedoopt tot het MID-project (Mobile Internet Device). Voor Arm-gebruikers als Qualcomm, Samsung, STMicroelectronics en Texas Instruments reden genoeg om een week na de IDF eens om de tafel te gaan zitten.