Kort nieuws

Intel waarschuwt voor tegenvallende resultaten

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Door de slechte economische omstandigheden ziet Intel in het derde kwartaal de vraag naar zijn producten afnemen. De omzet komt daardoor uit tussen de 12,9 en 13,5 miljard dollar, in plaats van de verwachte 13,8 tot 14,8 miljard, waarschuwt de chipgigant in een persbericht. Bij de presentatie van de tweedekwartaalcijfers zei Intel al dat de economische omstandigheden een rem zetten op de groei, maar de situatie blijkt erger dan gedacht.

Volgens Intel houden bedrijven de hand op de knip. Klanten verlagen hun voorraden, terwijl ze hun magazijnen in het derde kwartaal normaal gesproken juist vullen. De pc-markt, waar Intel grofweg tweederde van zijn inkomsten uit betrekt, valt ook tegen, alhoewel het bedrijf consumenten vrijpleit: het zijn de zakelijke pc‘s waar de pijn zit. Verder groeien de ’opkomende markten‘ minder hard dan verwacht. De chipgigant zegt niet wat het hiermee bedoelt. De datacenter-business presteert wel volgens de verwachting.

De tegenvallers hebben ook gevolgen voor de investeringen in fabricagecapaciteit. Intel gaf eerder aan hier dit jaar tussen de 12,1 en 12,9 miljard dollar in te investeren, maar zegt nu beneden de ondergrens uit te komen. In plaats daarvan wil het sterker inzetten op hergebruik van bestaande apparatuur voor schaling naar het 14-nm-knooppunt.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content