Intel schrapt Ultrawideband, Wiquest failliet


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 2 minutes

Binnen twee dagen vroeg marktleider op het gebied van chipsets voor Ultrawideband (UWB) Wiquest faillissement aan en maakte Intel bekend zijn UWB-ontwikkelteam na vijf jaar op te doeken. Bovendien gaat de drivertechnologie voor draadloos USB van Stonestreet One over naar Alereon. De hooggespannen verwachtingen rond UWB – energiezuinige en snelle draadloze dataoverdracht over korte afstand – lijken niet ingelost te kunnen worden. De markt toont weinig interesse voor de beoogde killer application draadloos USB.

Ultrawideband gebruikt een pulscodering voor het verzenden van data. De pulsen zelf zijn zeer kort en bestrijken een zeer brede band. Daardoor zou het energiegebruik laag moeten blijven en de betrouwbaarheid tegelijkertijd hoog. In januari 2006 verklaarde Gartner nog dat UWB aan een opmars was begonnen, met draadloos USB aan kop. De industrie kon het echter niet eens worden over een standaard, waardoor grootschalige marktintroductie achterbleef. In april van dat jaar trok een groep onder aanvoering van Freescale zich terug uit het standaardisatieproces om zijn eigen weg te gaan. Daardoor kwamen er twee wedijverende implementaties op de markt, wat opnieuw een snelle marktgroei in de weg stond.

Ondertussen zette de opmars van Bluetooth en WLan door. In vergelijking met deze technologieën is de huidige eerste generatie UWB-chipsets te duur. OEM‘s zouden hooguit vijf dollar willen betalen, verklaarde Todd Brown, topman van Wiquest, tegenover EE Times. Die prijs is nu nog niet mogelijk. Ook kampen de chips met een te hoog energiegebruik van 1 watt. Slechts 1 procent van de verkochte notebooks beschikt vandaag de dag over draadloos USB, te weinig om Wiquest overeind te houden.

Intel zegt ondertussen dat het na een interne review te weinig enthousiasme zag om zijn eigen Ultrawideband-implementatie in stand te houden. De chipgigant heeft een aandeel in twee UWB-bedrijfjes, waar het de technologie indien nodig kan kopen.