Intel schrapt banen bij pc-divisie

Reading time: 2 minutes

Author:

Na het opmaken van de balans over 2013 schrapt Intel ongeveer vijfduizend, ofwel vijf procent van zijn arbeidsbestand. Met die maatregel wil het bedrijf bezuinigen bij zijn krimpende marktonderdelen – de pc-processoren – om zich meer te kunnen richten op de groeiende activiteiten – de rest. De jaaromzet daalde in 2013 naar 52,7 miljard dollar, terwijl de winst met 13 procent daalde naar 9,6 miljard.

De daling komt op het conto de pc-divisie, de traditionele melkkoe. De omzet daalde hier met 4 procent naar 33 miljard dollar, waarbij het laatste kwartaal het eigenlijk nog niet zo slecht deed met een gelijkblijvende omzet van 8,6 miljard. Het silicium voor datacentra maakte afgelopen jaar een omzetsprong van 7 procent naar 11,2 miljard dollar, waarvan het vierde kwartaal 3,0 miljard dollar opbracht – 8 procent meer dan een jaar geleden. Bij de overige-Intel-architectuurgroep, met daarin de embedded activiteiten, de smartphone- en tabletchips en de netwerkproducten, daalde de omzet met 7 procent naar 4,1 miljard dollar. Daarbij moet worden aangetekend dat de laatste drie maanden juist goed waren voor een omzetstijging van negen procent, naar 1,1 miljard dollar.

Volgens Brian Krzanich, sinds mei CEO bij Intel, zijn de resultaten over het vierde kwartaal een teken dat het bedrijf eindelijk op de goede weg is om de veranderende markt te bezweren. ‘Het vierde kwartaal was een solide kwartaal, waarin we de tekenen zagen van een herstel van het pc-segment’, zegt hij in een begeleidend commentaar. ‘We hebben een solide fundament voor ons bedrijf gebouwd doordat we innovaties sneller naar de markt brengen op een brede verscheidenheid aan computerplatforms. Zo hebben we tijdens CES diverse apparaten gepresenteerd die zes maanden geleden nog niet op de planning stonden.’