Intel richt X86 op televisie

Reading time: 2 minutes

Author:

Intel heeft op zijn Developer Forum een X86-systeemchip voor gebruik in televisies en settopboxen onthuld. De CE3100, voorheen bekend onder de codenaam Canmore, beschikt over krachtige grafische capaciteiten tegen een verbruik van 10 watt. Het hart is een 800 MHz Pentium M-kern met 256 kilobyte L2-cache en drie onafhankelijke DDR2-kanalen, geproduceerd op 90 nanometer. De grafische kern is gelicentieerd van Imagination Technologies en kan 13 miljoen polygonen per seconde verwerken. Verder heeft de CE3100 alle toeters en bellen aan boord voor multimediatoepassing, zoals audio- en filmverwerkers en diverse interfaces.

Het is niet de eerste keer dat Intel probeert de huiskamer binnen te dringen, maar wel de eerste keer dat de chipreus daar een systeemchip voor in elkaar timmert gebaseerd op X86. Eerdere ontwerpen waren chipsets voor settopboxen met standaard processoren of systeemchips gebaseerd op XScale, een versie van Arm. Tot nu toe is Intel weinig succesvol met zijn media-apparatuurambities. Het in 2005 geïntroduceerde Viiv-initiatief, dat als een soort keurmerk voor multimedia-pc‘s moest dienen, heeft nooit echt naam weten te maken. Volgens Intel is er echter steeds meer functionaliteit nodig in de huiskamer en is de beschikbaarheid van een krachtige processor met standaard X86-instructieset een pre, vooral als de toepassingen ook met internetinhoud overweg moeten kunnen.

De CE3100 is een nieuw stapje van X86 richting embedded. Eerder dit jaar introduceerde Intel zijn Atom-lijn van X86-gebaseerde processoren, bedoeld voor ultrakleine notebooks en uiteindelijk smartphones en systemen met vergelijkbare eisen. Een paar maanden later kwam ook Via met een X86-chip voor deze doelmarkt. Overigens wil Intel in de opvolger van de CE3100 een Atom-kern gebruiken.

De CE3100 zal volgend jaar op de markt komen. Waar hij gebruikt zal worden, zal grotendeels afhangen van de kosten. Intel heeft nog geen prijs bekend gemaakt. Naast het silicium levert de chipmaker een volledige Linux-gebaseerde softwarestapel voor het bouwen van applicaties. Intel heeft de handen ineen geslagen met Yahoo voor een platform van netwerk-widgets.