Kort nieuws

Intel reduceert belang in ASML opnieuw

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Intel heeft onlangs weer een flinke pluk aandelen ASML verkocht, blijkt uit een melding bij de Autoriteit Financiële Markten. Van het oorspronkelijke belang van vijftien procent is nu nog iets minder dan vijf procent over.

Intel investeerde in 2012 in ASML, zowel in cash als in aandelen, om de realisatie van euv- en 450-millimeter-scanners te ondersteunen. Dat was onderdeel van een co-investeringsprogramma geïnitieerd door ASML, dat de hoge ontwikkelkosten voor deze technologieën niet teveel op zijn aandeelhouders wilde afwentelen. Euv-technologie neemt op dit moment de laatste hordes naar productie, terwijl het 450-millimeter-wafer-project een stille dood is gestorven.

Ook TSMC en Samsung namen deel aan ASML’s programma, maar die hebben hun belangen inmiddels volledig van de hand gedaan. In tegenstelling tot Intel hebben zij concrete plannen geopenbaard om euv in productie toe te passen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content