Nieuws

Intel passeert Airgo in WLAN-standaardisatiestrijd

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Intel laat zijn spierballen zien in de standaardisatie van nieuwe technologie voor draadloze netwerken. Samen met Atheros, Broadcom en Marvell passeert ‘s werelds grootste chipfabrikant het standaardisatie-initiatief van de IEEE. Eerder had Intel zich met onder meer Agere, Atheros en Marvell geschaard achter het TGn Synch-voorstel. Het ontwerp kreeg dit jaar de voorkeur boven het WWiSe-initiatief van Airgo, Broadcom, STMicroelectronics en Texas Instruments. Om een IEEE-standaard echter definitief te maken, moet het tijdens de volgende bijeenkomst van het standaardisatieoverleg driekwart van de stemmen krijgen. Dat lukt TGn Synch niet, zelfs niet bij een herstemming.

In achterkamertjes heeft de chipgigant nu overleg gevoerd met Atheros, Broadcom en Marvell. Het wist de bedrijven te overtuigen om zich te scharen achter het TGn Synch-voorstel van een halfjaar geleden. De nieuwe alliantie gaat de strijd aan met een compromis waaraan de rest van de IEEE-leden werkt. In november wil IEEE de knoop doorhakken.

De Intel-actie is niet met applaus ontvangen. De anderen bedrijven voelen zich gepasseerd en sommigen beschuldigen de chipreus zelfs van kartelvorming. Intel verdedigt zich door te wijzen op de traagheid van de procedure. Ook staat het andere partijen vrij zich bij het initiatief aan te sluiten. Mocht het voorstel in november echter de officiële 802.11n-standaard worden, heeft de Intel-alliantie wel een oneerlijke voorsprong genomen op de concurrentie. Vooral Airgo Networks, dat koploper is op het gebied van het 802.11n-onderdeel MIMO, kan hiervan de dupe worden.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content