Technieuws

Intel en Nokia ontwikkelen opensource gsm-stack

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Intel en Nokia hebben een gezamenlijk project gelanceerd om een opensource gsm/UMTS-stack te ontwikkelen. De bedrijven zeggen niet wat de plannen zijn met de software. Ofono is voornamelijk gericht op de eigen Linux-distributies Moblin en Maemo, die in eerste instantie gericht zijn op internettabletten en andere niet-telefonietoepassingen. Volgens de initiatiefnemers zijn er ook nog geen scherpomlijnde plannen over het integreren van Ofono in deze platforms. Een mogelijkheid is dat de bedrijven hun platforms geschikt willen maken voor smartphones en daarmee een extra troef in handen krijgen om Android te trotseren.

Ofono is grotendeels gebaseerd op eerdere Moblin-componenten en leunt zwaar op de D-Bus-technologie voor interprocescommunicatie. De initiatiefnemers streven naar een eenvoudig te gebruiken maar complete Api. De broncode wordt gelicenseerd onder de Gnu General Public License (GPL) versie 2. Ofono draait echter als aparte applicatie, wat de software compatibel maakt met elke andere licentie.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content