Kort nieuws

Intel boekt terrein op AMD

Paul van Gerven
Leestijd: 2 minuten

Terwijl Intel zijn aandeelhouders stevige groei kon laten zien over het laatste kwartaal van 2007, moest AMD een stap terug doen. Intel boekte het afgelopen kwartaal een omzet van 7,3 miljard euro, 10,5 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De chipgigant wist uit dat recordbedrag een winst te persen van 1,6 miljard euro. AMD moest het in het laatste kwart van 2007 doen met een omzet van 1,2 miljard euro, evenveel als dezelfde periode vorig jaar. Datzelfde bedrag moest de chipmaker aan verlies incasseren.

Hoewel een zwak kwartaal voor AMD was voorzien, deed het bedrijf het slechter dan verwacht. De vergelijkingen met dezelfde periode vorig jaar lopen enigszins spaak omdat de aankoop van Ati toen stevig op de begroting drukte – AMD deed het dus vorig jaar beter. De Amerikanen zullen 2007 sowieso maar snel willen vergeten, aangezien ze meermalen de lancering van nieuwe processortypen moesten uitstellen. CFO Robert Rivet probeerde desalniettemin een positieve noot te [kraken]: ’We hebben een recordaantal processoren verscheept‘. Zijn werkgever verloor echter enkele procentpunten marktaandeel aan rivaal Intel.

Intel kreeg verbazingwekkend genoeg ook de handjes niet op elkaar in de financiële wereld. De omzet bleef 68 miljoen euro achter bij de verwachtingen. Wallstreet was ook niet onder de indruk van de vooruitzichten voor het komende kwartaal, waarin Intel een verkoopdip van 9 procent voorziet. Bang voor een recessie is CEO Paul Otellini echter niet, ’al zou enige voorzichtigheid niet onverstandig zijn‘. De grootste tegenvaller van het afgelopen kwartaal is zonder meer het mededingingsonderzoek van de Europese Unie. Intel heeft hiervoor begin deze maand om een hoorzitting gevraagd. Daarnaast startten ook de autoriteiten in de VS een onderzoek naar monopolistische praktijken.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content