Kort nieuws

Intel boekt eerste succesjes met systeemchips

Pieter Edelman
Leestijd: 3 minuten

Intel leurt al geruime tijd met zijn Atom-architectuur als basis voor systeemchips, die in verschillende ’zachte‘ embedded toepassingen zoals settopboxen of terminals gebruikt kunnen worden. Het bedrijf portte de architectuur bijvoorbeeld naar het productieproces van TSMC, zodat derden de kern in hun Socs konden opnemen. Tot nu toe leken de systeemchipambities van ‘s werelds grootste halfgeleiderfabrikant weinig succesvol. Tijdens het Intel Developer Forum in San Francisco bleek echter dat de interesse toch wel langzaam groeit.

Misschien wel het meest in het oog springend is Stellarton: een Atom-processor geïntegreerd met een FPGA van Altera. Douglas Davis, algemeen manager van Intels Embedded and Communications Group, wilde er nog niet veel over kwijt, behalve dat de chip in de eerste helft van 2011 zal verschijnen. Ontwikkelaars kunnen de processor met de FPGA aanpassen aan hun eigen I/O-behoeften.

Meer concreet is de officiële lancering van de in april aangekondigde E600-serie – codenaam Tunnel Creek. De E-serie is Intels lijn voor embedded toepassingen: automotive, bebording, industriële automatisering, noem maar op. De E600 komt hieraan tegemoet door PCI Express op de die te zetten. Daarnaast zijn de geheugencontroller en audio- en videoversnellers geïntegreerd met de processor. Volgens de chipgigant verstookt de E600 typisch minder dan 5 watt. Tegelijk met de processor-Soc onthulde Intel verschillende interconnect-IC‘s van derde partijen. Voor automotive-infotainment hebben ST en Oki bijvoorbeeld oplossingen; voor medische systemen kunnen systeembouwers bij Realtek terecht. De chips draaien op 600 tot 1600 MHz en worden geleverd voor industriële temperatuurbereiken. De prijs varieert van 19 tot 85 dollar.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content