Kort nieuws

‘Intel bestelt 22-nanometerscanners bij ASML’

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Het management van ASML houdt er rekening mee dat Intel minimaal de helft van zijn lithoscanners voor 22-nanometerproductie in Veldhoven wil bestellen, en misschien zelfs wel allemaal. Dat zeggen analisten van Nomura na een bezoekje aan de machinebouwer. Analisten zijn doorgaans goed ingevoerd in de markten die zij in de gaten houden, maar hun bronvermelding is niet altijd accuraat. Gevraagd om bevestiging wil woordvoerder van ASML alleen kwijt dat zijn bedrijf met vertrouwen de strijd met Nikon om de gunst van de Amerikaanse chipreus tegemoet ziet.

Als ASML alle 22-nanometerscanners mag leveren, zou dat in schril contrast staan  met de situatie voor 32-nanometerproductie. Het is publiek geheim dat Nikon daarvoor vrijwel alle machines leverde aan Intel. ASML heeft voor het 22-nanometerknooppunt in logic betere papieren, zei topman Eric Meurice al drie maanden geleden in een interview met Bits&Chips. Hij wees op de hogere productiviteit en de betere overlay- en imagingspecificaties van zijn scanners, die bovendien – in tegenstelling tot die van Nikon – bij geheugenmakers al een track record hebben opgebouwd.

Intel spreekt zich zelden in het openbaar uit over zijn leveranciers en eist van hen ook discretie – officieel zul je ASML nooit over Intel horen spreken. De relatie tussen de twee bedrijven werd echter in maart officieel bekrachtigd toen  Intel een Preferred Quality Supplier-award toekende aan ASML.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content