Technieuws

Instituut subatomaire fysica brengt spin-off voort

Paul van Gerven
Leestijd: 2 minuten

Een systeem ontworpen voor de Cern-deeltjesversneller heeft een commerciële toepassing gevonden in de bouw. Sensiflex, een spin-off van het Nikhef-onderzoeksinstituut voor subatomaire fysica, baseert er een sensorsysteem op dat verzakkingen registreert. Geotechnisch ingenieursbureau Fugro heeft er vier van in gebruik genomen in de nieuwe Weena-tunnel in Rotterdam.

Nikhef ontwikkelde het Rasnik-systeem in de jaren negentig om de positie van detectordelen in het Atlas-experiment voortdurend nauwkeurig te meten. Atlas is een van de vier grote experimenten bij de nieuwe Cern-deeltjesversneller, de Large Hadron Collider (LHC), in Genève. In het experiment wordt de energie van deeltjes bepaald uit de kromming van de gemeten deeltjessporen. Die kromming wordt gemeten door op drie punten langs het deeltjesspoor plaatsgevoelige detectoren te installeren.

Deze methode vereist een uiterst precieze kennis van de positionering van de detectoren. Het Rasnik-systeem koppelt een lens aan de middendetector, een videosensor aan de buitendetector en een ’object‘ in de vorm van een verlicht gecodeerd masker aan de binnendetector. De lens projecteert zo een scherp beeld van het masker op de videosensor. Als de middendetector verplaatst, dan verschuift het beeld op de sensor. Door deze verschuiving te registreren, kunnen gegevens over de uitlijning van de detectoren worden verzameld. Zo wordt de kromming van een deeltjesspoor nauwkeurig bepaald.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content