Kort nieuws

Innovatieve Utrechtse spect-scanner valt in de prijzen

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Het Utrechtse Milabs en zijn ceo, TU Delft-hoogleraar Freek Beekman, hebben de prijs voor beste commerciële innovatie van het jaar gekregen van de World Molecular Imaging Society (WMIS). Het bedrijf ontwikkelt werkt aan een spect-scanner met een veel hogere resolutie dan de bestaande systemen. Op het moment wordt deze G-Spect-technologie gevalideerd in het Erasmus MC, volgend jaar moet de goedkeuring volgen voor klinisch gebruik.

Milabs werd in 2006 opgericht al spin-off van de Universiteit Utrecht om nieuwe generaties moleculaire-beeldvormingssystemen te ontwikkelen. Het bedrijf ontwikkelde verschillende spect-, ct- en mri-systemen voor proefdieronderzoek. Met de G-Spect zet het voor het eerst de stap naar de diagnostiek.

Spect wordt gebruikt om de activiteit van tumoren in kaart te brengen. Voor een scan krijgt de patiënt een radioactieve marker toegediend die gekoppeld is aan een suikerachtig molecuul. Omdat tumoren veel energie verbruiken, zal de marker zich ophopen in de tumor. De gammastraling die bij het verval vrijkomt, wordt opgevangen met een detector die rond de patiënt draait. Met computertomografie kunnen vervolgens de actieve locaties gereconstrueerd worden.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content