Kort nieuws

Innovatieplatform geeft Nederlandse hightech redelijk rapport

Paul van Gerven
Leestijd: 2 minuten

Hightech Systemen en Materialen (HTSM) behoort bij de best presterende sleutelgebieden die het Innovatieplatform in 2004 bedacht. Dat blijkt uit de voortgangsrapportage die EZ-minister Van der Hoeven in ontvangst heeft genomen. Het document kwam tot stand onder een vijfkoppige commissie onder leiding van KPN-topman Ad Scheepbouwer. Onder HTSM vallen behalve technologiebedrijven als ASML en Philips ook ondernemingen als Corus en Daf.

De commissie Scheepbouwer waardeert het aandeel van HTSM in de Nederlandse export, die in 2008 goed was voor 32 miljard euro en in sommige subsegmenten zelfs 90 procent van de productiewaarde vertegenwoordigt. Ook de intensieve samen- en wisselwerking tussen bedrijven en kennisinstellingen (ook in Europees verband) mag op goedkeuring rekenen. De invloed van innovatieprogramma Point-One wordt positief ingeschat, gemeten naar onder meer de toegenomen R&D-investeringen in de periode 2005-2007, de realisatie van verschillende onderzoeksprojecten en het geven van kennisoverdragende cursussen aan het MKB.

Kritisch is de commissie over de toegevoegde waarde die HTSM weet te geven aan zijn producten. Die ligt namelijk bijna de helft lager dan in omringende landen, al is de afwezigheid van een grote auto-industrie in Nederland daar mede debet aan. Ook de relatief zwakke positie van Nederland in de wereldwijde automotive-industrie verdient aandacht, vinden Scheepbouwer en consorten. Ronduit bedreigend voor verdere groei in de branche is een tekort aan personeel. Nederland heeft procentueel minder bèta‘s (3,5 procent) en ingenieurs (4,4 procent) in zijn beroepsbevolking, vergeleken met de Europese Unie (5,7 respectievelijk 7,5 procent).

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content