Achtergrond

‘Innovatie leunt zwaar op productie-expertise’

Alexander Pil
Leestijd: 5 minuten

Met Rob Karsmakers als drijvende kracht besloot Philips Drachten een paar jaar geleden om de fabricage van scheerapparaten flink te automatiseren. Die stap was alleen mogelijk door grootschalig te investeren in productielijnen. Inmiddels staat in Friesland een zero-defect vierentwintiguursfabriek die in binnen- en buitenland dient als voorbeeld voor hoe de Europese maakindustrie bestaansrecht heeft.

Smart industry was dit jaar met voorsprong het meest besproken onderwerp in de industriële automatisering. Begin november nam minister Kamp van Economische Zaken nog de Actieagenda Smart Industry in ontvangst. In deze agenda staat wat er moet gebeuren om de kansen te verzilveren die de vervlechting van productie met ict biedt. Op weg naar de fabriek van de toekomst.

Nou ja, de toekomst … Sommige bedrijven zijn al ver gevorderd met de invoering van smart industry. De scheerapparatenfabriek van Philips Consumer Lifestyle in Drachten is het beste Nederlandse voorbeeld. In 1990 verhuisde het elektronicaconcern een deel van de productie naar China. In Friesland rolden alleen nog de luxe modellen van de band. Ongetwijfeld heeft Philips wel eens gediscussieerd over de optie ook die productielijnen naar Azië over te hevelen. Het koos echter zeer bewust voor een andere route: het toverde zijn Friese vestiging om tot een ultramoderne fabriek waar robots het grootste deel van het werk doen. Zonder lunchpauze, 365 dagen per jaar.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content