Ingezonden brief

Ingezonden brief: Het griezelkabinet van de European Patent Office

Eric Koenders is directeur van Avoin Embedded Software, een adviesbureau voor technisch managers en ontwikkelaars. Deze tekst is totstandgekomen met dank aan een zeer helder artikel van mr. Kamiel Koelman, dat is te lezen op pubs.cli.vu/pub174.php. Het voorbeeldoctrooi op flashbestandssystemen is te vinden op swpat.ffii.org/patente/muster/ep688450/index.de.html. Zoeken in het European Patent Office-archief: ep.espacenet.com.

Leestijd: 3 minuten

Als fervent gebruiker van open source is er geen ontkomen aan: de rechtszaken en discussies rondom patenten vliegen je in de media links en rechts om de oren. Zo ook in Bits&Chips 13, 2005, waar Richard Stallman (GNU) en Arnoud Engelfriet (Philips) de Europese patentrichtlijn belichten. Ondertussen is de nieuwe richtlijn weggestemd, maar het is slechts een kwestie van tijd voordat dit onderwerp weer aan de orde komt. Als ontwikkelaar blijf ik met een onbevredigd gevoel achter: moet ik me nu wel of geen zorgen maken over patenten?

Iedereen die software schrijft of gebruikt, loopt het risico een patent te schenden. Richard Stallman ziet open-source software gevaar lopen, en dat begrijp ik. Omdat de broncode openbaar is, kan iedereen eenvoudig nagaan of een patent wordt geschonden. En welk risico loop ik nu als ik zelf software schrijf? Die software loopt op hardware, en embedded software zit al helemaal dicht op de hardware. Voor je het weet zit ik per ongeluk iemand anders zijn computergeïmplementeerde uitvinding na te bouwen.

Omdat een voorbeeld meer zegt dan tien formules, ben ik op zoek gegaan naar bestaande softwarepatenten. Blijken die helemaal niet te mogen van de huidige Nederlandse wetgeving. Volgens de Rijksoctrooiwet zijn computerprogramma‘s als zodanig niet octrooieerbaar. De juridische praktijk leert dat het toch wat genuanceerder ligt. Inmiddels is er zoveel jurisprudentie rond de betekenis van de zinsnede ’als zodanig‘ dat feitelijk vrijwel alle software patenteerbaar is.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content