Kort nieuws

ING investeert in elektrische bussen uit Helmond

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

ING heeft een belang genomen in het Helmondse Ebusco, producent van volledig elektrische stadsbussen. Tevens heeft de bank het bedrijf een financiering verstrekt. Het ministerie van Economische Zaken draagt bij met een innovatiekrediet en de inzet van het Innovatieattaché-netwerk. Met de investering kan Ebusco zijn productiecapaciteit snel uitbreiden.

‘De overheid heeft een reeks heel concrete plannen om de CO2-uitstoot terug te brengen naar nul. Steden worden met strenge milieunormen geconfronteerd. Vanaf 2030 moeten alle ov-bussen in Nederland emissievrij zijn. Er mogen dan geen bussen meer rondrijden met gas of dieselmotoren. Klimaatverandering en milieu-emissies stellen ons wereldwijd voor ongekende uitdagingen. Wij willen duurzame ontwikkelingen stimuleren en de wereldwijde transitie naar een CO2-arme, klimaatbestendige economie helpen vormgeven’, zegt directeur energietransitie Dirk Jan van Swaay van ING.

Om de snelle overgang naar een uitstootvrije vloot mogelijk te maken, heeft Ebusco een stadsbus ontwikkeld voor negentig passagiers. Het gewicht inclusief batterijen is vrijwel gelijk aan dat van voertuigen met verbrandingsmotoren. Door innovatieve batterijtechnologie is de actieradius groter dan die van concurrerende modellen. Laden gedurende de nacht is voldoende om de hele dienst te rijden; tussentijds laden is niet nodig. Met zijn capaciteit van negentig personen en zijn bereik van meer dan driehonderd kilometer is het de enige elektrische bus die voldoet aan de nu geldende, op dieselbussen geijkte eisen van ov-bedrijven. Zij kunnen de Helmondse voertuigen daardoor direct inzetten, dus zonder hun dienstroosters en aantal stops te moeten aanpassen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content