Aan het werk

Infrastructuur beheren met code, een innovatieve ontdekkingstocht

Marianne Faro is managing director van Itility. De beschreven periode besloeg in werkelijkheid vier weken.

Leestijd: 3 minuten

Wat doe je bij een bedrijf waar je it-infrastructuur uitrolt op basis van code? Ontmoet Bowie Bartels en Teun Roefs, de een it-consultant, de ander softwareontwikkelaar bij Itility. Ze zijn dagelijks bezig met infra-as-code in de cloud.

Maandag: een goede fundering is het halve werk

Bowie begint zijn week met het ontwerpen van een cloud foundation voor een bedrijf uit de hightechsector. Dit is een blauwdruk van het cloudlandschap waar die klant zijn infrastructuur- en platformdiensten laat landen. Securityaspecten krijgen extra aandacht, omdat een deel van het ip van het bedrijf naar de cloud wordt gemigreerd. In gesprek met de klant verfijnt Bowie het design. Foundation-kritieke componenten besluiten we redundant uit te voeren met diensten die beschikbaar zijn vanuit de cloudprovider. Na een risicoanalyse kiezen we ervoor om de demand te spreiden over meerdere cloudaanbieders en zetten we naast Azure ook AWS in. Daarna leggen we de configuraties voor elk operatingsysteem vast in een os-profiel.

Dinsdag: van gesprek naar een foundation in code

De cloud foundation is vastgelegd en de klant is akkoord. Tijd voor het onboarden en programmeren. Teun registreert de klant in de api, zorgt ervoor dat de automation pipelines in place zijn en de code voor deze klant kan worden beheerd via Git-repository’s. De overige tijd gaat naar het verwerken van de cloud foundation in code. Bowie richt zich op het os-profiel. Na een korte brainstormsessie werkt hij de basis daarvan uit met Puppet. De configuratie legt hij hiermee in één keer vast voor alle nieuwe systemen. De code merget hij in Git, zodat de klant altijd terug kan naar een eerdere versie van zijn infrastructuur, ziet welke changes zijn doorgevoerd en door wie. Dit maakt voorbereiding en controle van wijzigingen een stuk makkelijker.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content