Analyse

Infineon splitst logica en geheugens

René Raaijmakers
Leestijd: 3 minuten

Duitse opinie- en vakbladen speculeerden er al maanden over, maar de kogel is nu door de kerk. Infineon stapt uit geheugenchips. ’Doel is de vorming van twee onafhankelijke bedrijven, één voor logica, één voor geheugenproducten‘, verklaart de Duitse halfgeleiderfabrikant. De afzonderlijke geheugenactiviteit moet op 1 juli 2006 op eigen benen staan. Daarna heeft een beursgang Infineons voorkeur. Zelf wil de chipfabrikant actief blijven in automotive, industriële elektronica, communicatie en een verzameling activiteiten die het heeft gegroepeerd onder de noemer ’multimarket‘.

’In de eerste plaats bewegen de zakelijke modellen voor geheugen en logica zich in verschillende richtingen. In de tweede plaats kunnen we de groei en winstgevendheid voor beide bedrijven verbeteren‘, wees Wolfgang Ziebart, voorzitter van Infineons raad van bestuur, op de noodzaak van splitsing. Sinds Infineons beursgang in april 1999 verloor het bedrijf miljarden euro‘s in de bloedige markt voor dynamic random access memories (DRAM‘s). Door de hoge omzetten in deze branche klom het bedrijf wel in de wereldwijde toptien van halfgeleiderproducenten. In de ranglijst die IC Insights over 2004 opstelde stond het bedrijf op de vierde plaats met een omzet van 9,189 miljard dollar (7,195 miljard euro).

Infineons financiële woordvoerder onderstreept dat de geheugenactiviteiten van het bedrijf de afgelopen jaren uit de rode cijfers zijn gebleven. De EBIT (winst voor aftrek van belasting, rente en afschrijvingen) voor geheugenchips was in 2003, 2004 en 2005 respectievelijk 31, 169 en 122 miljoen euro. In de bloedige geheugenmarkt zijn dit soort cijfers echter niet voldoende om bestand te zijn om de klappen te incasseren die deze markt pleegt uit te delen. Infineon zelf incasseerde in 2001 en 2002 een verlies van ruim een miljard euro, hoofdzakelijk door slechte omstandigheden op de geheugenchipmarkt. Wie de markt mee heeft en op tijd is met nieuwe technologie, kan in DRAM‘s kaptalen verdienen. Maar wie geen miljardenwinsten maakt, kan ook geen miljardenverliezen dekken.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content