Inertie

Marcel Pelgrom
Leestijd: 3 minuten

De elektronicaconferentie ISSCC was ook dit jaar weer een feest van herkenning. Binnen het beproefde conferentieconcept kwamen de laatste ic-innovaties langs en zoals een Stanford-professor al eens opmerkte: elk jaar zien we 2 dB verbetering. Mijn kennissenkring onder de ruim drieduizend bezoekers wisselde menig nieuwtje uit in de wandelgangen.

Toch zat vrijwel iedereen nog in dezelfde baan als bij mijn vorige bezoek vier jaar geleden. Ook de hele organisatie, van voorzitter tot de vrijwilligers die de beoordelingsformulieren uitdelen, en zelfs de slecht zittende stoelen zijn al vele jaren van de partij. De meeste vooruitgang was te vinden in het cafetaria: veertien dollar inmiddels voor een flesje bier! Het is een merkwaardige tegenstelling: in het bolwerk van de hightechwereld blijft alles bij het oude, behalve de financiën.

Bij bedrijven in de hightechsector zie je hetzelfde. Veel kleine en grote spelers zijn sterk marktgeoriënteerd, wat tot een behoorlijke vernauwing leidt van het technische blikveld. Bij kleine bedrijven is die focus noodzakelijk om te overleven. Grote bedrijven doen daar niet voor onder. Een strakke opdeling in businesslines en producttakken maakt dat ook hier medewerkers jarenlang hetzelfde kunstje uitventen. De ene keer met interface A, voor een volgende klant met uitgang B, en dan weer met sensor C aan boord. Het ontwerp van afgeleide producten (derivatives) is de standaard manier van werken geworden.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content