Interview

‘Industriële research hoort geen speeltuin voor academici te zijn’

Paul van Gerven
Leestijd: 7 minuten

Met de invoering van contractresearch duwde zijn vader Philips Research vijfentwintig jaar geleden dichter op het moederbedrijf, nu staat Henk van Houten voor de taak die afstand te reduceren tot nul: de onderzoeksactiviteiten worden geïntegreerd in de gesplitste Philips-bedrijven. Een gesprek met de researchbaas over de al een eeuw bestaande relatie van het befaamde Natlab met het concern.

Geflankeerd door buitenlandse Philips Research-vestigingen voorziet het Philips Natuurkundig Laboratorium het moederbedrijf dit jaar precies een eeuw van nieuw levensbloed. Iedereen kent de cd, maar dat is lang niet de enige grootse innovatie die de primus inter pares onder Philips’ r&d-activiteiten heeft voortgebracht. De pentodebuisversterker vond in de jaren dertig en veertig zijn weg naar ontelbare radio’s. Het Locos-proces om transistoren van elkaar te isoleren, werd lange tijd in bijna iedere nieuw gemaakte chip toegepast. En de Plumbicon-camerabuis is tot begin jaren negentig gebruikt om tv-opnames mee te maken, voordat de ccd- en cmos-sensor hem opvolgden.

In kleine kring geldt het Natlab echter niet zozeer als legendarisch vanwege de uitvindingen die het de wereld heeft geschonken, maar vanwege het onderzoeksklimaat dat er lange tijd heeft geheerst. Het was een soort superuniversiteit, waar de allerslimsten in betrekkelijke vrijheid hun ding konden doen, zonder te worden lastiggevallen met bureaucratie, onderwijstaken of gelimiteerde budgetten. Van zulke plekken waren er maar weinig op de wereld; alleen Bell Labs had voor de meesten nog wat meer glans.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content