Nieuws

In memorian: Het einde van een tijdperk

Joost Backus
Leestijd: 2 minuten

Ja, ik was emotioneel geraakt toen ik hoorde dat Hij was gestorven in de nacht van woensdag 5 op donderdag 6 oktober. We schelen maar een paar jaar. Zelf was ik zestien toen ik mijn eerste programmeerbare rekenmachine kocht, na tien weken werken in een conservenfabriek: een prachtige HP-97 met magneetkaarten en Reverse Polish Notation (RPN). Deze werd twee jaar later opgevolgd door een Apple II. En ik ken nog de tijd van Byte (dat ik iedere maand las) en Dr. Dobb‘s Journal of Computer Calisthenics and Orthodontia, met de even prachtige ondertitel ’Running light without overbyte‘. Ik heb het, vind ik zelf, van dichtbij allemaal meegemaakt, het begin van een revolutionaire gouden tijd waarin computers beschikbaar kwamen voor iedereen.

Hem heb ik helaas maar één keer ontmoet. Het was tijdens een beurs in San Francisco rond het Next-werkstation. Het was een kleine, intieme beurs en ik had me tussen de pers ’gefoeteld‘ als zogenaamd correspondent van een tijdschrift dat helemaal niks met IT van doen had. Dat kon toen nog. Daar heb ik kort met Hem gesproken en een paar vragen gesteld over de printer voor de Next. Hij was niet te beroerd om de printer even te demonstreren aan een onbekende correspondent uit het verre Nederland. Grappig.

Door het huidige grote succes van Apple is het Next-verhaal een beetje ondergesneeuwd. Ik vind het wel Zijn grootste prestatie, om met eigen middelen een visionair en elegant werkstation te ontwikkelen, met een OS, Nextstep, dat zijn tijd ver vooruit was: een objectgeoriënteerde programmeertaal en dynamisch bruikbare componenten waarmee je interactief software kon bouwen in een interface builder waarin je koppelingen kon ’tekenen‘ naar onderliggende ’zelfgemaakte‘ code. Het huidige generieke deel van Mac OS X staat nog bol van de ’NS‘jes‘: NSObject, NSStringEncoding of NSString.h – dat heeft allemaal zijn wortels in Nextstep. De Next was commercieel geen groot succes, het heeft Hem jarenlang een boel geld gekost, maar het OS leeft voort in iedere moderne Mac.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content