Interview

‘In grote organisaties kwijnt heel veel talent weg’

René Raaijmakers
Leestijd: 12 minuten

Hij was lange tijd voorzitter van de raad van bestuur bij Imec en liet een job met 1,4 miljard euro business schieten voor een kleine start-up. Halfgeleiderveteraan Johan Danneels droomt ervan om Essensium te laten uitgroeien tot een solide speler. In snel cashen is hij niet geïnteresseerd. Het gaat om blijvende waarde. ’België heeft nood aan bedrijven met een hoofdkwartier in eigen land.‘

Johan Danneels (57) ontvangt in een kale kamer. De spaarzame versiering bestaat uit twee silicium plakken van 300 mm, een aandenken aan zijn tijd bij ST Microelectronics. Nu leidt hij Essensium, een start-up die nu nog gehuisvest is in Imecs complex met de nieuwe cleanroom. Eind juni verhuist het één jaar oude bedrijf naar het nabije Arenberg-wetenschapspark.

Danneels kiest met Essensium voor een gedurfde aanpak. Veel IC-designbedrijven verwerven eerst massa. Het kan dan jaren duren voor ze een omvang hebben van dertig tot vijftig medewerkers, de kritische massa die nodig is om in eigen producten te stappen – als ze er het lef al voor hebben.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content