Kort nieuws

Imtech, TNO en partners leveren eerste module voor solar-fietspad

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Het Solaroads-consortium heeft de eerste module gereed voor een proef met een energieopwekkend fietspad. In november wordt er in Krommenie in totaal honderd meter aan fietspad aangelegd met deze modules om ervaring op te doen met het inzetten van de openbare weg als zonnepaneel. Het consortium van TNO, Imtech, Ooms Civiel en de Provincie Noord-Holland, werkt sinds 2011 aan het concept. De proef moet twee jaar gaan duren.

Het idee om wegdek te gebruiken als zonnepaneel is aantrekkelijk vanwege het grote oppervlak dat beschikbaar is. Bovendien kan de opgewekte energie lokaal worden ingezet voor verlichting, verkeersinstallaties en natuurlijk het opladen van elektrische auto’s. Tegelijkertijd zijn er grote technische uitdagingen: het oppervlak moet bestand zijn tegen de belasting van het verkeer en tegen vuil en het mag de automobilisten of fietsers niet hinderen.

Het consortium denkt het antwoord te hebben gevonden door standaard kristallijn silicium zonnepanelen te bedekken met een stevige plaat getemperd glas, die weer voorzien is van een coating voor de nodige stroefheid en het tegengaan van reflecties. Via een betonnen prefabmodule van 2,5 bij 3,5 meter moet het geheel snel te installeren zijn. De initiatiefnemers hebben het ontwerp al uitgebreid in het laboratorium getest.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content