Implanteerbare chip levert medicijnen

Reading time: 1 minute

Author:

Een implanteerbare chip kan een dagelijkse medicijninjectie op den duur vervangen, claimt de Amerikaanse start-up Microchips met een publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Science Translational Medicine. In hun publicatie lieten ze hun chipje twintig dagen lang een dagelijkse dosis medicijn afgeven tegen botontkalking. Die bleken goed opgenomen te worden. Het device bevat enkele reservoirs die, nadat ze met het medicijn zijn gevuld, worden afgesloten met een platinum-titaniummembraan. Een stroompuls doet het membraan smelten, waardoor het medicijn vrijkomt.

De aanpak kan een uitkomst zijn bij chronische aandoeningen waar regelmatig medicijnen moeten worden toegediend. In de praktijk blijkt het dat patiënten dit niet altijd even goed opvolgen. Zeker bij een aandoening als osteoporose waar het overslaan van een dosis geen direct merkbare gevolgen heeft. In hun publicatie gebruiken de Amerikanen een device dat kan worden geprogrammeerd om zijn medicijn zowel op gezette tijden als na een draadloos commando af te geven.

Microchips, een spin-off van het MIT, werkt al jaren aan technologie van implanteerbare medicatiechips. Met deze publicatie test het bedrijf dit voor het eerst in de praktijk. Overigens waren de doelstellingen van de studie om aan te tonen dat de technologie veilig is en dat de medicijnen worden opgenomen door het lichaam. De technologie is echter makkelijk op te schalen tot 400 dosissen, waarmee een patiënt meer dan een jaar vooruit kan. De chip is poliklinisch te plaatsen en te verwijderen.