Kort nieuws

Iminds helpt vaste netwerken zuiniger te maken

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

Binnen het Greentouch-consortium heeft het Gentse onderzoeksinstituut Iminds meegewerkt aan oplossingen om vaste telecomnetwerken energie-efficiënter te maken. Vergeleken met het best scorende netwerk in 2010, toen het samenwerkingsverband startte, is het verbruik hiermee met maar liefst een factor 250 te reduceren, claimen de deelnemers. Zij bedachten onder meer technieken om netwerkcomponenten alleen belangrijke data te laten verwerken en manieren om ongebruikte apparatuur te laten slapen. Samen met hun Antwerpse collega’s van Bell Labs ontwikkelden de Iminds-onderzoekers een meter om de individuele en collectieve impact van de Greentouch-oplossingen op het verbruik inzichtelijk te maken.

De elektriciteitsconsumptie van communicatienetwerken groeit elk jaar ongeveer tien procent. Dit komt neer op een verdubbeling elke zeven jaar. ‘We hebben vandaag al vijftig kerncentrales nodig om in de wereldwijde elektriciteitsbehoeften van telecomnetwerken te voorzien’, zegt hoogleraar Mario Pickavet van Iminds. ‘Omdat dit op langere termijn niet schaalbaar is, onderzochten we samen met een vijftigtal andere bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen in het Greentouch-consortium welke technologieën we nodig hebben om de energie-efficiëntie van communicatie- en datanetwerken significant te verbeteren.’ Naast Iminds en Bell Labs deden onder meer Imec, Surfnet en TNO mee.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content