Imecs hyperspectrale camera’s vinden weg naar de markt

Reading time: 1 minute

Author:

Op SPIE Photonics West in San Francisco toont Imec dat zijn vorig jaar onthulde hyperspectrale beeldsensortechnologie de weg heeft gevonden naar verschillende toepassingen. Onder meer Adimec uit Eindhoven, 3D-One uit Leiden, het Italiaanse Tattile en het Amerikaanse Bayspec hebben de Leuvense technologie verwerkt in systemen. ‘Deze strategische partnerschappen op verschillende toepassingsgebieden onderstrepen het brede potentieel van onze unieke optische-filter-op-chip-oplossing’, zegt Rudi Cartuyvels, senior vicepresident slimme systemen bij Imec.

Hyperspectrale beeldvorming is te beschouwen als een combinatie van beeldvorming en spectroscopie. In tegenstelling tot traditionele camera’s, die drie brede kleurgebieden bemonsteren, meten hyperspectrale beeldsensoren van elke pixel een groot aantal smalle frequentiebanden. Dat geeft informatie over de samenstelling van het materiaal.

De techniek wordt al jaar en dag toegepast in bijvoorbeeld satellieten, maar daar is opstelling met bewegende delen of geavanceerde optica voor nodig. Imec ontwikkelde technologie om in een normale halfgeleiderprocesflow smalbandige spectrale filters direct aan te brengen op de beeldsensor.