Kort nieuws

Imec zet Raman-spectroscoop op een chip

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Imec heeft een Raman-spectroscoop-op-chip ontwikkeld die niet onderdoet voor de beste tabletop-apparaten. De chip combineert een hoge resolutie met een hoge doorvoer, terwijl op de chip gebaseerde apparaten handzamer en goedkoper zullen zijn dan wat nu voorhanden is.

Raman-spectroscopie wordt vooral toegepast om chemische composities te bepalen, bijvoorbeeld voor medische doeleinden. De achilleshiel van standaard spectrometers is het diffractierooster, dat niet kleiner gemaakt kan worden zonder de optische doorvoer af te knijpen. Een klein formaat gaat daarom niet samen met de beste prestaties.

Imec omzeilde dat probleem door de traliefunctie te vervangen door massaal geparallelliseerde golfgeleider-interferometers, en die te integreren op een cmos-beeldsensorchip. ‘Onze chip kan een doorbraak betekenen voor de toepasbaarheid van Raman-spectroscopie. Je kunt zelfs aan smartphone-integratie denken’, zegt Imec-onderzoeker Pol Van Dorpe.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content