Kort nieuws

Imec zet pilotlijn op voor zonnecellen

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

Met steun van de Vlaamse regering zet Imec een pilotlijn op voor onderzoek naar geavanceerde zonnecelproductieprocessen in een semi-industriële omgeving. Het Leuvense R&D-centrum ontvangt 8,7 miljoen euro uit een overheidspotje om investeringen in duurzame energie te stimuleren. Bij de bouw krijgt Imec hulp van zijn partners in het industriële affiliatieprogramma (IIAP) voor fotovoltaïsche systemen. Behalve Schott Solar zijn dat sinds kort Leybold Optics uit Dresden, Mallinckrodt Baker uit Deventer, het Amerikaanse MEMC Electronic Materials en Roth & Rau uit Hohenstein-Ernstthal bij Chemnitz.

De nieuwe partners starten gezamenlijke ontwikkelprojecten met Imec die complementair zijn aan de samenwerking met zonnecelproducent Schott. Leybold Optics bouwt een inline sputtersysteem, dat het eind dit jaar in Leuven zal neerzetten. Mallinckrodt Baker draagt een chemisch steentje bij aan de ontwikkeling van processen voor de vervanging van waterstoffluoride. MEMC Electronic Materials levert zonnecelwafers van kristallijn silicium met een lange levensduur. Roth & Rau brengt zijn inline systeem in voor fotovoltaïsche plasmatexturering en de verwijdering van fosforsilicaatglas. Ook deze machine arriveert later dit jaar in Leuven.

Het IIAP voor fotovoltaïsche systemen beoogt geavanceerde procestechnologieën te ontwikkelen voor de snelgroeiende markt van zonnecellen die het siliciumgebruik per watt halveren en de celefficiëntie opkrikken naar 20 procent. Het doet onderzoek op twee gebieden: wafergebaseerde zonnecellen van bulksilicium en epitaxiale cellen. Binnen het programma delen apparaatbouwers, materiaalleveranciers en zonnecelfabrikanten intellectueel eigendom, kosten, risico‘s en talent.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content