Analyse

Imec zet koers naar markt

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Het Leuvense Imec richt zijn vizier van oudsher op chiptechnologie die ongeveer twee generaties geavanceerder is dan wat de industrie in massaproductie heeft. Precompetitief, zo categoriseert het researchinstituut zijn onderzoek altijd. De jongste initiatieven laten echter zien dat het tegenwoordig erg flexibel omgaat met die term. Langzaam maar zeker kruipt Imec steeds dichter naar de markt door diensten aan te bieden om de technologie uit zijn labs toe te passen in marktrijpe producten.

De eerste hint is een chipdesigndienst die Imec samen met ontwerper Ansem heeft opgezet. Bedrijven die de onderzoeksresultaten van het instituut op het gebied van draadloze communicatie willen toepassen in hun producten, kunnen hier terecht voor een op maat gesneden ontwerp. ’De service beantwoordt de vraag uit de elektronicamarkt‘, zegt Liesbet Van der Perre, Imecs programmadirecteur voor draadloze communicatie. ’Het verlaagt de drempel voor bedrijven om innovatieve communicatieproducten te lanceren.‘

Ten tweede is Imec recent gestart met het onderzoeksprogramma Integrated Solutions for Technology Exploration-programma (Insite) voor chipontwerp met opkomende procestechnologieën. Insite biedt fabless en fablite bedrijven, foundry‘s en EDA-leveranciers een flexibele designinterface hebben waarmee ze vooruitgang in technologie snel kunnen koppelen aan ontwerpflows. Hoewel het hier gaat om technologieën die een tot drie generaties vooruitlopen op de huidige IC-productieprocessen, is het initiatief duidelijk bedoeld om het kennisgat tussen producenten en gebruikers van digitale CMos-technologie te dichten.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content