Technieuws

Imec werkt draadjes het ziekenhuis uit

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Onderzoekers van Imec en het Holst Centrum hebben samen twee draadloze systemen ontwikkeld om lichaamsfuncties in de gaten te houden. Verschillende sensoren op het lichaam verzamelen gegevens en geven die door aan een centrale verwerkingseenheid. Beide vindingen maken gebruik van Imecs laagvermogen Asics die de output van de sensoren verwerkt. De onderzoekers ontwikkelden een tweekanaals- en een achtkanaalsversie.

De tweekanaalsvariant kan de hartfunctie, hersengolven, oogbewegingen of spiercontractie monitoren, maar niet allemaal tegelijk. Twee enkelkanaals Asics nemen twee uitleesfuncties voor hun rekening. Verder bestaat het systeem uit een microprocessor, een 2,4 GHz draadloze verbinding via een antenne die aan het menselijk lichaam is aangepast. Het bereik is maximaal tien meter. Het tweede systeem herbergt een achtkanaals Asic en is speciaal bedoeld voor hartmetingen.

De onderzoekers besteedden speciale aandacht aan het energieverbruik om de operationele tijd te verbeteren. De radioverbinding is verantwoordelijk het leeuwendeel van het gebruikte vermogen. Afhankelijk van de functie en uitvoeringen, verbruiken de systemen 5 tot 10 mW, geleverd door een lithiumionbatterij. De patiënt hoeft daarom maar liefst 60 uur niet aan vervelende draadjes te liggen en kan vrij bewegen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content