Imec presenteert EEG-chip op ISSCC


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

Op de International Solid State Circuits Conference (ISSCC) in San Francisco heeft Imec een Asic laten zien voor een ambulant elektro-encefalografie-systeem (EEG), dat elektrische hersenactiviteit meet. Daarnaast kwam het consortium op de proppen met een 60-gigahertzantenne en een drie nieuwe analoog-digitaalconvertoren (ADC‘s).

Dankzij een Asic van Imec, kunnen patiënten comfortabel een EEG laten opmeten zonder aan draden vast te zitten.

EEG-signalen zijn laagfrequent en vallen in het microvoltgebied. Ze hebben te lijden onder common-mode-interferentie. Imecs Asic onderwerpt de metingen van de sensormodule aan een voorbewerking. De chip haalt daarbij recordwaarden op het gebied van ruisonderdrukking en signaalkwaliteit. Voor toepassing in draadloze, ambulante systemen is vooral het stroomgebruik van belang. Het applicatie-specifieke siliciumplakje heeft tweehonderd milliwatt nodig, genoeg om meer dan een maand op een knoopbatterij te draaien. Het verlaagt de energieconsumptie verder door de te verzenden hoeveelheid data te verminderen.

De Leuvenaren kwamen verder met een 60-gigahertzantenne. Dataoverdracht in dit frequentiegebied biedt de mogelijkheid om snelheden te halen van enkele gigabits per seconde. Om de kosten van de productie drukken en haar toepassing in consumentenelektronica te stimuleren, heeft Imec de antenne volledig gemaakt met CMos-procestechnologie. Tenslotte presenteerden onderzoekers van Imec drie analoog-digitaalconvertoren, bedoeld voor 60-gigahertzcommunicatie, sensornetwerken en softwaregedefinieerde radio.