Technieuws

Imec ontwikkelt nauwkeurige dna-lezer

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Imec beschrijft in Nature Communications een optische methode om efficiënt dna-strengen af te lezen. Het vaststellen van de genetische code van individuele patiënten speelt een steeds grotere rol in de geneeskunde, en er is een grote behoefte aan manieren om dit snel en foutloos te kunnen doen.

DNA-moleculen zijn lineaire ketens opgebouwd uit vier verschillende bouwblokken – de genetische code. Het vaststellen van die volgorde is beslist geen sinecure. In de jaren negentig kostte het een consortium van twintig instellingen ruim een decennium en 3 miljard dollar om een soort van gemiddeld genoom van de mens vast te leggen. Technische ontwikkelingen hebben de kosten en snelheid sindsdien met ordegroottes verbeterd, maar het is nog niet zo ver dat het in de dagelijkse praktijk ingepast kan worden.

Een veelbelovende technologie hiervoor is om een dna-molecuul door een nanogaatje heen te trekken. Door de elektrische eigenschappen te meten, kan vastgesteld worden welk bouwblok er op het moment door de porie heen komt. De gevoeligheid van de methode is echter beperkt, en vaak moet het dna bewerkt worden om het signaal te verbeteren.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content