Reading time: 1 minute
Author:
Op de vakbeurs SPIE Photonics West 2012, deze week in San Francisco, introduceert Imec een camera die spectroscopie en beeldvorming combineert. Het systeem bestaat uit een chip die een beeldsensor koppelt aan een hyperspectrale filterbank. Volgens Imec heeft zijn ontwikkeling verschillende voordelen boven bestaande oplossingen, waaronder een compacte vorm, een hoge snelheid en een lage kostprijs. Daarmee vormt ze een belangrijke stap naar de industriële toepassing van hyperspectrale beeldvorming.
Hyperspectrale camera‘s kunnen het verschil zien tussen objecten die met traditionele RGB-beeldvorming niet van elkaar te onderscheiden zijn. Deze technologie is onder meer interessant voor de controle van gewaskwaliteit, de industriële sortering van voedsel en zelfs de detectie van huidkanker in een vroeg stadium. De hyperspectrale camera‘s die vandaag de dag beschikbaar zijn, zijn echter te traag, te duur en te groot om algemeen te worden toegepast. Daardoor blijft hun gebruik nu meestal nog beperkt tot specialistische onderzoeksomgevingen.
Om zijn nieuwe technologie te demonstreren, heeft Imec een prototype gebouwd waarbij de hyperspectrale sensor op waferniveau is geproduceerd boven op een commerciële CMV4000-beeldsensor van het Antwerpse CMosis. Door de sterke integratie van beide sensoren zijn industriële snelheden mogelijk: de demonstrator haalt tweeduizend lijnen per seconde, veel meer dan de beste hyperspectrale camera‘s van nu. Bovendien is het systeem flexibel: de beeldsensor kan worden uitgekozen op de toepassing (aantal pixels, pixelgrootte, snelheid). Van de filterbank zelf zijn het aantal banden en de spectrale resolutie aanpasbaar.