Technieuws

Imec legt lat voor n-type zonnecellen hoger

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Imec heeft op de Intersolar Europa-vakbeurs, deze week in München, een recordzonnecel op basis van n-type kristallijn silicium wereldkundig gemaakt. De zogenaamde pert-zonnecel (passivated emitter, rear totally diffused) haalt een efficiëntie van 22,5 procent – het hoogste in zijn soort zonder de contacten te passiveren.

N-type silicium staat aan de vooravond van een opmars in de pv-arena, zo wordt algemeen aangenomen. Van oudsher gebruikt de industrie p-type silicium, een erfenis uit de tijd dat zonnecellen voornamelijk voor de ruimtevaart werden ontwikkeld (p-type silicium is stralingsbestendiger dan n-type). Toepassing van n-type silicium op aarde heeft echter grote voordelen: het is minder gevoelig voor verontreinigingen en het verliest in tegenstelling tot p-type niet enkele procenten rendement in de eerste gebruiksuren. Al met al wordt aangenomen dat met n-type silicium het hoogste rendement kan worden behaald.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content